BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

понедељак, 15. јун 2009.

Safir-Simpsonova skala


  • Uragani 1. kategorije razvijaju jačinu vetra od oko 120 do 153 kilometra na čas i ne prave neku veću štetu čvrstim građevinama, ali uzrokuju manje poplave. Mogu da nanesu štetu samo neprivezanim kamp-kućama i drveću.
  • Uragani 2. kategorije, sa jačinom vetrova od 154 do 177 kilometara na čas, mogu da oštete krovove, vrata i prozore, kao i rastinje, a priobalsko i niže zemljište može da bude poplavljeno dva do četiri časa pre stizanja centra uragana.
  • Uragani 3. kategorije imaju jačinu vetra od 178 do 209 kilometara na čas i nanose strukturalne štete malim naseljima, posebno zbog poplava, tako da je često neophodna evakuacija stanovništva.
  • Uragani 4. kategorije imaju jačinu vetra od 210 do 249 kilometara na čas. Nose krovove kuća, prave veće erozije na plažama, uništavaju kuće u blizini obale, nose kamp-prikolice, izazivaju poplave. Stoga je neophodno da se stanovništvo iseli iz oblasti najmanje na 10 kilometara udaljenosti.
  • Uragani 5. kategorije imaju jačinu vetra koja je veca od 249 kilometara na čas, koji mogu da odnesu krovove na većim stambenim objektima i industrijskim pogonima, a manje kuće mogu da budu totalno oduvane. Izazivaju i poplave. U takvim slučajevima se preduzimaju masovne evakuacije stanovništa na udaljenost od osam do 16 kilometara od obale.

Kako se može pročitati na Internetu, u prošlom veku je američkim pojasom besnelo pet uragana 5. kategorije i 14 iz 4. kategorije, prema Safir-Simpsonovoj skali.

0 коментара: