BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

понедељак, 15. јун 2009.

Uragan Vilma

Uragan Vilma je 21. oluja s imenom i ukupno 12-ti uragan (i jednu i drugo su izjednačenja rekorda) u ovoj iznimno aktivnoj atlantskoj sezoni uragana iz 2005. godine. Uragan Vilma je 21. oktobra 2005. stigao na obale Meksika kao uragan kategorije 4, sa vetrovima brzine oko 240 km/h.
Pojedina mesta su bila pod udarom vetrova i cela 24 časa. Kada je 23. oktobra uragan napustio Jukatan, imao je snagu kategorije 2. Za sobom je u području Kankuna ostavio najmanje 3 žrtve i više nestalih osoba. Šteta je procenjena na između 5 i 8 milijardi američkih dolara. Oko 13 kilometara plaža je bilo potpuno sprano i svedeno na gole stene.

Vilma je, ujedno, i treći uragan sezone koji je dostigao kategoriju 5 (potukavši time rekorde iz 1960. i 1961. godine). Vilma je, osim toga, i najsnažniji uragan IKADA zabeležen u atlantskom bazenu i 10-ti ukupno najsnažniji tropski ciklon IKADA. Preostalih 9 su tajfuni koji se formiraju u području Pacifika. Takođe, središnji pritisak Vilme je najniži ikada zabeleženi na Zapadnoj polovina (hemisferi) – a taj je rekord do sada držao uragan Gilbert.

0 коментара: